ایمپلنت نیز مانند سایر روشهای درمانی به مراقبتهایی نیازمند است که رعایت آنها در افزایش دوام و طول عمر درمان نقش به سزایی دارد. در واقع موفقیت دراز مدت درمان به مراقبت بعد از چسباندن روکش دندان بستگی دارد و خود بیمار تعیین میکند که ایمپلنت تا چند سال میتواند نقش دندان طبیعی را برایش ایفا کند. بنابراین نقش مراقبتهای بعد از چسباندن روکش ایمپلنت بسیار مهم است. اگر چه ایمپلنت یک بافت غیرزنده محسوب میشود، اما با رعایت مراقبتهای لازم میتوانید از تخریب و پوسیدگی زودرس آن جلوگیری کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا به مراقبت های بعد از روکش دندان بپردازیم.
مراقبت های بعد از گذاشتن روکش دندان
ایمپلنت عملکردی مانند دندانهای معمولی داشته و از نظر ظاهری نیز شباهت زیادی به آنها دارد. در صورتی که به خوبی از آن مراقبت نشود، مانند سایر دندانها دچار مشکلات زیادی خواهد شد. بنابراین مراقبتهای بعد از گذاشتن روکش ایمپلنت که به شرح زیر هستند را به درستی رعایت کنید:
رعایت بهداشت دهان
یکی از مهمترین مراقبتها بعد از تحویل روکش ایمپلنت، رعایت بهداشت دهان و دندان است که میتواند تاثیر مستقیمی بر روی طول عمر و موفقیت این روش بگذارد. بلافاصله پس از نصب روکش ایمپلنت باید دستورالعملهای مربوط به دهان و دندان را با نهایت دقت رعایت کنید.
عدم مصرف سیگار و دخانیات
در صورتی که عادت دارید سیگار بکشید، به مدت یک هفته بعد از کاشت ایمپلنت باید این عادت خود را کنار بگذارید. سیگار کشیدن نه تنها تاثیر منفی بر روند بهبودی شما دارد؛ بلکه خطر ابتلا به عفونت را نیز افزایش میدهد. مصرف دخانیات باعث بروز مشکلاتی مانند کاهش جریان خون و تشدید التهاب در ناحیه تحت درمان میشود و عوارض جدی به همراه دارد. بنابراین به دستورالعملهای پزشک خود در رابطه با مصرف سیگار بعد از گذاشتن روکش ایمپلنت توجه نمایید.
مصرف خوراکیهای سرد و نرم
سوالی که اکثر افراد میپرسند این است که چند ساعت بعد از روکش دندان غذا بخوریم؟ بهتر است به مدت ۳۰ دقیقه بعد از قرار دادن روکش موقت ایمپلنت چیزی میل نکنید تا روکش به خوبی بچسبد. در طی ۲۴ ساعت اول بعد از ایمپلنت نیز توصیه میشود که تنها خوراکیهای سرد و نرم مصرف کنید. غذاهایی مانند ماست، پنیر نرم، دسرها، پورهها و مواد غذایی خرد شده و پخته میتوانند انتخاب مناسبی باشند. اصلیترین مراقبت بعد از روکش ایمپلنت این است که از مصرف غذاهای داغ و سخت خودداری کنید تا آسیبی به ناحیه تحت درمان وارد نشود.
استفاده از مسواک و دهانشویه
بعد از کشیدن بخیهها میتوانید همه بخشهای دهان خود را با کمک مسواک و دهانشویه تمیز کنید. این مراقبت بعد از روکش دندان باعث حفظ بهداشت دهان و دندان و جلوگیری از ابتلا به عفونت میشود. پس از قرار دادن دندان موقت بعد از ایمپلنت، باید مسواک را با حرکات نرم و به آرامی در میان لثهها و دندانها حرکت دهید. از دهانشویه ضدعفونی کننده کمک بگیرید تا باکتریها را از ناحیه تحت درمان دور کنید.
عدم استفاده از خلال دندان
استفاده از خلال دندان یا سایر اجسام نوک تیز برای تمیز کردن ناحیه ایمپلنت ممنوع است. اگر این مراقبت بعد روکش دندان را رعایت کنید آسیبی به لثهها و بافتهای دهانی شما وارد نمیشود.
استفاده از کمپرس یخ
قرار دادن کمپرس یخ بر روی ناحیه مورد نظر میتواند التهاب و ورم ناشی از ایمپلنت را کاهش دهد. سردی یخ منجر به انقباض رگها و کاهش روان شدن خون شده و از بروز تورم و التهاب جلوگیری خواهد کرد. علاوه بر این یخ به عنوان یک داروی مسکن طبیعی عمل میکند و درد ناشی از این روش را کاهش میدهد. نحوه استفاده از کمپرس یخ به این صورت است که باید یخها را درون یک کیسه پلاستیکی قرار داده و دستمال نرمی دور آن بپیچید و سپس آن را بر روی ناحیه تحت درمان قرار دهید. کمپرس را به مدت ۱۵ دقیقه بر روی صورت نگه دارید و ۱۵ دقیقه استراحت دهید. قبل از استفاده از این روش حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید.
چسب روکش ایمپلنت
چسب ایمپلنت مادهای صمغ مانند است که بین پایه و روکش ایمپلنت قرار میگیرد و باعث برقراری پیوند بین این دو شده و روکش را بر روی پایه فیکس میکند. زمانی که از چسب دندان ایمپلنت استفاده میشود، ظاهر و زیبایی دندان حفظ شده و هیچ ماده دیگری در بین دندانها دیده نمیشود. استفاده از چسب موقت ایمپلنت به این دلیل که از زیبایی روکش نمیکاهد و ظاهری غیرطبیعی ایجاد نمیکند، روش مناسبی شناخته میشود. از این رو اکثر افرادی که قصد ترمیم دندانهای خود با روش ایمپلنت را دارند و با دو گزینه چسب و اباتمنت روبرو میشوند، چسب را انتخاب میکنند. البته باید در نظر داشته باشید که معمولا پریودنتیستها، استفاده از چسب دائم ایمپلنت را برای دندانهای جلویی و اصلاح طرح لبخند توصیه میکنند.
در اکثر موارد علت افتادن روکش ایمپلنت، کاهش استحکام چسب است. در این زمان باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا مجددا از چسب موقت روکش دندان کمک بگیرد و ایمپلنت را بر روی پایه قرار دهد. در صورتی که تحلیل رفتن چسب به روکش ایمپلنت آسیب زده باشد، باید روکش تعویض شود و روکش جدید با کمک چسب دوباره بر روی پایه قرار بگیرد.