تاندونیت
یکی از آسیبهایی که سیستم اسکلتی عضلانی را درگیر میکند، کشیدگی، پارگی یا التهاب تاندون است. با توجه به نقش مهمی که تاندونها در بهبود عملکرد سیستم اسکلتی عضلانی ایفا میکنند، بروز هر گونه مشکل در آنها سلامت و عملکرد روزانه فرد را دچار اختلال خواهد کرد. از مشکلاتی که برای این نواحی پیش میآید میتوان به تاندونیت اشاره نمود. تاندونیت دارای انواع مختلفی از جمله تاندونیت مچ دست، تاندونیت شست دست، تاندونیت شانه، تاندونیت آشیل و … میباشد که هر یک از آنها مشکلات زیادی را برای بیمار به وجود میآورند. برای اینکه با روشهای درمانی این بیماریها آشنا شوید، بهتر است در رابطه با تاندونیت و انواع آن اطلاعاتی به دست آورید.
تاندونیت چیست؟
پیش از اینکه به معرفی تاندونیت بپردازیم، بهتر است برایتان توضیح دهیم که تاندون چیست؟ تاندون به فیبرهای نواری ضخیمی گفته میشود که ماهیچه را به استخوان وصل میکنند. تاندونیت یا تاندونوپاتی به تحریک و التهاب یک تاندون گفته میشود. معمولا در این وضعیت، تاندون به دلیل آسیب دیدن متورم میشود. این تورم باعث بروز درد و سفتی مفاصل و محدودیت در حرکت خواهد شد. این مشکل ممکن است در هر قسمت بدن و هر تاندون ایجاد شود و به صورت مزمن، ناگهانی یا در اثر آسیب بروز پیدا کند. معمولا تاندونیت در اطراف شانه، مچ دست، آرنج، پاشنه پا و زانو شایعتر است.
وظیفه تاندونها این است که ماهیچهها را به استخوان متصل کنند و فشار را از روی عضلات بردارند. اما زمانی که فشار زیادی به تاندونها وارد شود، دچار آسیب شده و با مشکلی به نام تاندونیت روبرو خواهند شد. معمولا علت ایجاد این عارضه به دلیل انجام حرکات تکراری، ورزشهای مکرر و فشار آوردن به یک تاندون و مفصل خاص میباشد که میتواند در هر نقطه از بدن رخ دهد.
انواع تاندونیت
این مشکل ممکن است همه قسمتهایی که دارای تاندون هستند را درگیر کند، اما معمولا در تاندون آشیل، مفاصل، آرنج، زانو، مچ پا و دست دیده میشود. انواع تاندونیت عبارتند از:
تاندونیت آشیل
آشیل به تاندونی بین پاشنه و عضله ساق پا گفته میشود که معمولا در ورزشکاران آسیب میبیند. البته التهاب تاندون آشیل میتواند به دلیل استفاده از کفش نامناسب یا ابتلا به برخی بیماریها مثل آرتریت روماتوئید ایجاد شود.
تاندونیت شانه
در تاندونیت شانه، تاندونی که در اطراف مفصل شانه وجود دارد و با نام عضله بالا خاری شناخته میشود، ملتهب میگردد. در نتیجه فرد در زمان حرکت به خصوص زمانی که دستها را به سمت بالا میبرد، احساس درد خواهد داشت. دراز کشیدن بر روی شانه نیز برای بسیاری از بیماران دردناک و مشکل است. در صورتی که التهاب تاندون شانه پخش شده و سایر تاندونها را نیز درگیر کند، فرد دچار سندروم روتاتور کاف میشود.
تاندونیت آرنج
التهاب تاندونها در آرنج به دو صورت مختلف ایجاد میشود. اپیکوندیلیت جانبی که با نام آرنج تنیسور معروف است، منجر به درد در بخش خارجی آرنج شده و گاهی اوقات این درد تا مچ دست هم ادامه مییابد. نوع دیگر تاندونیت آرنج را معمولا گلف بازها تجربه میکنند و به این صورت است که بخش درونی آرنج تا قسمتهای پایینتر و مچ را تحت تاثیر قرار میدهد. تاندونیت آرنج باعث میشود که بیمار در انجام کارهای روزمره و برداشتن اجسام با مشکل روبرو شود.
درمان تاندونیت
برای درمان تاندونیت معمولا پزشک شدت و مدت زمان مشکل را بررسی میکند. اکثر این آسیبها با چند روز مراقبت و استراحت بهبود مییابند، اما گاهی اوقات شدت آسیب زیاد است و فرد برای درمان به مصرف پماد یا دارو نیاز دارد. در برخی شرایط نیز باید از روشهای تهاجمی استفاده شود. در ادامه به روشهای درمان تاندونیت اشاره میکنیم:
درمانهای خانگی
در اکثر مواقع برای مدیریت درد و درمان تاندونیت باید به مدت ۲ تا ۳ روز استراحت نمایید و از حرکت دادن بخش آسیب دیده اجتناب کنید. درمان خانگی تاندونیت آشیل به این صورت است که میتوانید هر ۲ الی ۳ ساعت یکبار یک کیسه یخ را به مدت ۲۰ دقیقه بر روی ناحیه مورد نظر قرار دهید. برای درمان تاندونیت مچ دست نیز میتوانید با استفاده از باند محل آسیب دیده را ببندید تا فشار وارد شده به تاندون کاهش یابد و روند بهبودی آن سریعتر طی شود. برای کاهش درد و تورم بهتر است به مدت سه روز از ماساژ درمانی، کیسه آب گرم و حمام داغ خودداری کنید.
دارو درمانی
دارو درمانی برای درمان تاندونیت پشت زانو شامل استفاده از مسکنهای ضددرد، قرصهای ضدالتهاب و کرمهای موضعی در کنار استراحت میباشد. دارو درمانی میتواند علائم التهاب تاندون را نیز به میزان جزئی کاهش دهد. گاهی اوقات نیز ممکن است برای درمان تاندونیت، تزریق کورتون توصیه شود که التهاب و درد را بهبود میبخشد. اما کورتون برای عارضههای طولانی که بیشتر از سه ماه طول کشیدهاند، مناسب نیست.
فیزیوتراپی
در صورتی که فرد مبتلا به تاندونیت عضلات شصت و سایر قسمتها، برای زمان طولانی درد شدیدی را تجربه کند و در حرکت دادن اندامهای خود دچار مشکل شده باشد، فیزیوتراپی روش مناسبی برای او خواهد بود. در این زمان متخصص فیزیوتراپی به بیمار کمک میکند تا حرکاتی را در جهت کاهش درد انجام دهد و مشکلات تاندون را درمان کند.
ورزش
یکی از راهکارها در فیزیوتراپی که برای درمان تاندونیت مچ پا مورد استفاده قرار میگیرد، تمرین درمانی است. این روش شامل انجام برخی از تمرینات ورزشی میباشد که توسط درمانگر طراحی و تجویز شدهاند.
اولتراسوند تراپی
یک روش مکمل برای درمان تاندونیت شانه، اولتراسوند تراپی است. در این روش از امواج صوتی فرکانس بالا استفاده میشود تا در تاندونها جذب شوند.