همانطور که میدانید دندانهای طبیعی انسانها طول عمر زیادی ندارند و دائمی نیستند. چون بعد از گذشت یک دوره بلند مدت یا کوتاه مدت به دلایل مختلف مانند خراشیدگی، شکستگی یا پوسیدگی کارایی خود را از دست میدهند. در این صورت به یک زائده دردناک و اضافی در دهان تبدیل میشوند و فرد مجبور به کشیدن آنها خواهد شد. در این زمان میتوان از روشهای جایگزینی مختلفی استفاده کرد که هر یک از آنها طول عمر متفاوتی دارند. ایمپلنت به عنوان بهترین جایگزین برای دندانهای دائمی شناخته میشود که در مقایسه با سایر روشها از طول عمر و دوام بیشتری برخوردار است. اما سوالی که مطرح میشود این است که ایا ایمپلنت مادام العمر است؟ چه عواملی بر روی عمر پست دندان تاثیرگذار هستند؟ این سوالات جزو پرتکرارترین سوالاتی میباشند که متقاضیان ایمپلنت همیشه از دندانپزشکان میپرسند. در صورتی که شما نیز به دنبال پاسخ این سوالات میگردید، ادامه مقاله را از دست ندهید.
طول عمر ایمپلنت چقدر است؟
ایمپلنت دندان یکی از پرطرفدارترین روشهای جایگزین دندانهای از دست رفته میباشد. کاشت ایمپلنت باید با جراحی انجام شود. برای انجام این درمان برشی بر روی لثه ایجاد میکنند و پایه فلزی را درون استخوان فک قرار میدهند. از آنجایی که ایمپلنت شباهت زیادی به دندانهای طبیعی دارد، طرفداران زیادی پیدا کرده است و اکثر افراد آن را به سایر روشهای جایگزینی دندان ترجیح میدهند. ماندگاری ایمپلنت بسیار زیاد است و میتوان برای سالهای طولانی از آن استفاده کرد. پایه فلزی ایمپلنت نیز معمولا از جنس تیتانیوم ساخته میشود که یک فلز زیست سازگار است و به دلیل جوش خوردن مناسب با استخوان فک، طول عمر زیادی از خود نشان میدهد.
تحقیقات نشان دادهاند که عمر دندان ایمپلنت در ۱۰ سال ابتدایی حدود ۹۴ درصد است و با گذشت ۱۵ سال این عدد به ۹۱ درصد میرسد. به طور کلی عمر مفید ایمپلنت حدود ۲۵ سال تخمین زده میشود. البته فاکتورهای گوناگونی وجود دارد که میتواند باعث کاهش یا افزایش این ماندگاری شود. همه روزه فناوریها و خدمات دندانپزشکی در حال بروزرسانی هستند؛ به گونهای که با مشکلاتی مانند دندان قروچه یا تراکم پایین استخوان نیز میتوان برای سالهای طولانی از ایمپلنت دندان استفاده کرد.
چه عواملی باعث کاهش عمر ایمپلنت دندان می شوند؟
در اکثر افراد ایمپلنت برای سالهای طولانی ماندگاری دارد و به عنوان یک روش دائمی به شمار میرود. اما گاهی اوقات برخی عوارض و عوامل بر روی روند بهبودی و وضعیت استخوان فک تاثیر منفی میگذارند. این عوامل که به شرح زیر هستند، منجر به کاهش عمر ایمپلنت خواهند شد:
مراقبت نکردن از ایمپلنت
مراقبت از ایمپلنت یکی از بخشهای مهم کاشت دندان محسوب میشود. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان منجر به از بین رفتن دندانهای طبیعی میشود. تجمع پلاک در دهان نیز احتمال بروز بیماریهای لثه را افزایش میدهد و باعث آسیب دیدن استخوان فک و لثه خواهد شد. در صورتی که تجمع پلاک در اطراف ایمپلنت زود هنگام تشخیص داده شود، میتوان آن را درمان کرد. اما در صورتی که فرد دچار پری ایمپلنتیت شود، شدت آسیب بسیار زیاد بوده و باید برای خارج کردن ایمپلنت اقدام کرد. از این رو رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از کاشت دندان، از قبل آن مهمتر است.
کمبود تراکم استخوان فک
همانطور که میدانید اولین مرحله از کاشت ایمپلنت، قرار دادن یک پایه فلزی درون استخوان فک و ادغام شدن آن با استخوان میباشد. در صورتی که تراکم استخوان فرد به اندازه کافی نباشد، ایمپلنت کارایی خود را از دست داده و شل میشود. دندانپزشک پیش از اقدام برای جراحی کاشت باید استخوان فک را معاینه کند و با عکس اشعه ایکس متوجه تراکم آن شود. در صورتی که حجم و تراکم استخوان پایین است، باید برای جراحی سینوس لیفت یا جراحی پیوند استخوان اقدام کرد. البته گاهی اوقات حجم استخوان بعد از کاشت دندان دچار کاهش میشود. پوکی استخوان، وجود بیماری در اطراف ایمپلنت و هر بیماری دیگری که بر روی استخوان تاثیرگذار هستند، منجر به کاهش تراکم استخوان خواهند شد.
کشیدن سیگار
تحقیقات نشان دادهاند که کاهش ماندگاری ایمپلنت و احتمال شکست آن در افرادی که سیگار و دخانیات مصرف میکنند، بیشتر است. در افراد عادی احتمال شکست این روش ۵ درصد است؛ در حالی که این عدد در افراد سیگاری به ۱۱ درصد میرسد. سیگار و دخانیات با تاثیر بر جریان خون، روند بهبودی پس از جراحی را کند میکنند. همچنین در این افراد خطر ابتلا به بیماری لثه بیشتر از سایرین است.
دندان قروچه
در افرادی که دچار دندان قروچه هستند، احتمال کاهش عمر مفید ایمپلنت وجود دارد. این عارضه میتواند شکستگی پایه ایمپلنت، روکش یا اباتمنت آن را به همراه داشته باشد. افرادی که دندان قروچه دارند، به دلیل انجام حرکاتی مانند ضربه و ساییدن مکرر دندانها باعث ایجاد اختلال در فرآیند ادغام ایمپلنت با استخوان فک خواهند شد.
تاثیر بیماریها در طول عمر ایمپلنت
گاهی اوقات شرایط پزشکی نیز بر روی عمر دندان ایمپلنت تاثیرگذار هستند. در صورتی که به بیماریهای زیر مبتلا هستید باید حتما در رابطه با آنها با دندانپزشک خود صحبت کنید:
- پوکی استخوان
- بیماری دیابت
- اختلالات خونریزی
- سیستم ایمنی ضعیف
- فشار خون بالا
- اختلالات قلبی عروقی مثل تصلب شرایین و نارسایی احتقانی قلب
این بیماریها ممکن است در روند کاشت دندان اختلال ایجاد کرده و طول عمر آن را کاهش دهند.
سن بیمار
احتمال شکست ایمپلنت در افراد مسن بیشتر است؛ چرا که ممکن است این افراد دچار بیماریهای استخوانی یا زمینهای شده باشند. به علاوه در این سنین روند ترمیم کاهش مییابد.
داروها و انواع درمان
برخی داروها و درمانها تاثیر منفی بر روی ایمپلنت گذاشته و طول عمر آن را کاهش میدهند. از جمله:
- پرتودرمانی
- داروهای رقیق کننده خون
- داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
تجربه پایین جراح
تجربه و دانش متخصص ایمپلنت به صورت مستقیم بر روی ماندگاری این روش تاثیر میگذارد. به همین دلیل در هنگام انتخاب ایمپلنتولوژیست باید تجربه و مهارت او را در اولویت قرار دهید. در صورتی که به یک جراح کم تجربه مراجعه کنید، ممکن است با مرتکب شدن اشتباهات زیر طول عمر ایمپلنت دندان شما را کاهش دهد:
- قرار دادن نامناسب ایمپلنت
- انتخاب ایمپلنت با کیفیت پایین
- قراردادن روکش دائمی پیش از ادغام کامل پایه با استخوان فک
- ضربه به عصب یا بافت لثه هنگام کاشت ایمپلنت