استئوآرتروز
بسیاری از افراد مسن با شکایت از دردهای مفصلی به پزشکان مراجعه میکنند. معمولا افراد با بالا رفتن سن دچار آرتروز میشوند. استئوآرتریت (osteoarthritis) یا آرتروز رایجترین نوع آرتریت است که میلیونها نفر در سراسر جهان تحت تاثیر آن قرار دارند. این بیماری زمانی ایجاد میشود که غضروف محافظ بین استخوانها از بین برود. استئو آرتروز میتواند همه مفاصل را تحت تاثیر قرار دهد، اما آرتروز لگن، آرتروز گردن و استئوآرتروز زانو شایعترین هستند. علائم ناشی از این بیماری را میتوان کنترل کرد، اما آسیب دیدگیهای مفاصل قابل جبران نیستند. در صورتی که میخواهید در رابطه با این بیماری اطلاعات بیشتری کسب کنید، با ما همراه باشید.
استئوآرتریت چیست؟
حتما این سوال برایتان پیش آمده است که استئوآرتروز چیست؟ آرتروز (Osteoarthritis) که با نام OA نیز شناخته میشود، یکی از شایعترین بیماریهای مفصلی است. این عارضه باعث التهاب و از بین رفتن تدریجی غضروف بین مفاصل میشود که در نتیجه آن فرد در زمان حرکت کردن دردی تجربه میکند. به محل اتصال دو استخوان مفصل گفته میشود که با یک لایه محافظ به نام غضروف پوشیده شده است. در استئو آرتروز این غضروف از بین میرود و در زمان حرکت کردن استخوانها به یکدیگر ساییده میشوند. استئوآرتریت معمولا در افراد مسن رخ میدهد. البته امکان وقوع آن در سنین بزرگسالی نیز وجود دارد.
معمولا استئوآرتروز در مفاصل پاها، زانوها، رانها، دستها و مهرههای کمری ایجاد میشود. اما تاکنون به میزان زیادی دیده شده است که این بیماری به مچ دست، بند انگشتان، شانهها و آرنجها نیز حمله کند. حتی اگر OA باعث بروز بد شکلیهای مفصلی مانند روماتوئید آرتریت در شما نگردد، اما تاثیر زیادی بر روی فعالیتهای روزانه شما میگذارد.
استئوپروز چیست؟
استئوپروز به صورت عامیانه با نام پوکی استخوان شناخته میشود. این بیماری برخلاف استئوآرتریت و آرتروز که مربوط به مفصل هستند، استخوانها را مورد هدف قرار میدهد و باعث شکستگی و ضعف استخوانها خواهد شد. استئوپروزیس معمولا پیشرونده و بدون درد و علائم است و پس از شکستگی استخوان دیده میشود. در واقع در این بیماری استخوان استحکام و قدرت خود را از دست داده و سست میشود؛ بنابراین بیشتر در معرض شکستگی قرار دارد. استئوپروز بیشتر در ناحیه ستون فقرات، مچ دست و لگن مشاهده میشود. حدود ۲۰۰ میلیون نفر از سراسر دنیا به این بیماری مبتلا هستند و احتمال وقوع آن در زنان ۴ برابر بیشتر از مردان است.
برخی از افراد فکر میکنند درگیر استئوپروز شدهاند، اما با بررسیهای پزشک مشخص میشود که در استخوانهای آنها استئوما وجود دارد. استئوما، تومور خوش خیم استخوانی است که معمولا بر روی جمجمه شکل میگیرد. این بیماری در بسیاری از افراد خود را با علائمی مانند عفونتهای سینوس یا سردرد نشان میدهد.
علایم استئوآرتروز بر اساس محل ایجاد
همانطور که گفته شد، استئو آرتروز مفاصل یک بیماری غیرالتهابی مفصلی است که در غضروف به وجود میآید. در ادامه به علائم استئوآرتریت بر اساس محل ایجاد آن اشاره میکنیم:
علائم آرتروز گردن
برای اینکه بتوانید برای تشخیص و درمان بیماری آرتروز گردن اقدام کنید، باید ابتدا علائم آن را بشناسید. برخی از علائم این نوع استئوآرتریت عبارتند از:
- سردرد
- گاهی اوقات با تکان دادن سر و گردن، گردنتان صدا میدهد.
- احساس گرفتگی در ماهیچههای گردن و شانه خواهید داشت.
- به سختی میتوانید راه بروید.
- احساس میکنید که نمیتوانید تعادل خود را حفظ کنید.
- در دستها و پاهای خود احساس ضعف دارید.
علائم استئو آرتروز انگشتان دست
اگر انگشتان دستتان درگیر آرتروز شده باشند، علائم زیر را مشاهده خواهید کرد:
- یکی از ابتداییترین و اصلیترین علائمی که نشاندهنده آرتروز انگشتان است، درد در این نواحی میباشد.
- گاهی در اثر این بیماری مفاصل انگشتان ورم میکنند.
- در مفاصل خود احساس خشکی دارید و تکان دادن آنها سخت است.
- با لمس کردن مفاصل انگشتان خود احساس گرم شدن خواهید داشت. این گرما ممکن است در اثر ورم انگشتان باشد.
- مفاصل بین انگشتان خم میشوند.
- ممکن است انگشتان شما گزگز کنند یا بیحس شوند.
- در انگشتان خود احساس ضعف دارید و نمیتوانید کارهایتان را انجام دهید.
- در این نواحی برجستگیهایی دیده میشود.
علائم استئوآرتروز زانو
زمانی که فرد درگیر آرتروز زانو میشود، ممکن است علائم سختی را تجربه کند که برخی از آنها به شرح زیر هستند:
- راه رفتن برایتان سخت میشود.
- زانوهایتان پر سر و صدا شده و صداهایی از آنها شنیده میشود.
- درد زانوی شما بر اساس آب و هوا تغییر میکند و ممکن است بهتر یا بدتر شود.
- زانویتان خالی میکند.
- در مفصل زانوی خود احساس خشکی خواهید داشت.
- درد به وجود آمده در زانویتان به آرامی بهبود مییابد و به دنبال آن احساس ناخوشی برای شما باقی میگذارد.
علائم آرتروز قلبی
آرتروز قلبی با آرتروز سایر قسمتهای بدن تفاوت دارد. آرتروز قلبی التهابی میباشد و با نام آرتریت روماتوئید شناخته میشود. در واقع منظور از آرتریت همان آرتروز قلبی است. علائم این بیماری عبارتند از:
- خشکی در تعدادی از مفاصل
- درد در تعدادی از مفاصل
- التهاب در تعدادی از مفاصل
- درد در زمان لمس
- ضعف
- خستگی
- تب
- کاهش وزن